Trilogija „Janje/kokoš/orao“
Trilogija „Janje/kokoš/orao“
Brkića 2 , Mostar
Tel: 036 555 141
Fax:036 550 354

Trilogija „Janje/kokoš/orao“

U petak, 05.06.2015. sa početkom u 19:00 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru

U petak, 05.06.2015. sa početkom u 19:00 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, odigrati će se trilogija „Janje/kokoš/orao“. Predstava je rađena u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska), sarajevske Scene MESS (BiH) te beogradskog BITEF Teatra (Srbija), a autori teksta su Jelena Kovačić (Janje), Bojana Vidosavljević, Adnan Lugonić i Dario Bevande (Kokoš) te Tvrdoglavogi i Franz Xaver Kroetz (Orao).

Režiju potpisuju tri mlade režiserke, Anica Tomić za „Janje“, Zagreb; Selma Spahić za „Kokoš“, Sarajevo i Ana Tomović za „Orao“, Beograd.

Janje2

U ovoj “regionalnoj trilogiji” sudjeluje 14 glumaca, a u cijeli projekt uključeno je 100-tinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih saradnika.

Okvirna tema svih predstava jeste široki dijapazon referencija na ratove koji su se vodili u “regiji” kao i na njegove posljedice, rečeno je. Predstava “Janje” pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući ga izravno u samo Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kada je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište.

“Kokoš” govori o bosansko-hercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. Beogradska predstava “Orao” se temelji na problemima mira za one koji su sudjelovali u ratu i u njemu nastradali, o “njihovim” i “našim”. Projekat “Stoljeće jedne porodice” finansiran je iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014. Projektom se željelo pridonijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja raznolikosti, suprotstavljajući se nacionalizmu otvorenim suočavanjem s prošlošću, gdje se naglašava multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Nakon predstave slijedi panel diskusija na maloj sceni NP Mostar, u Studiu 64. Diskusija je otvorena za sve novinare i publiku koja je gledala predstavu.Janje4

Broj ulaznica u prodaji je ograničen i moguće je napraviti rezervacije telefonom na broj 036 550 128 ili porukom u inbox facebook stranice Narodno pozorište Mostar.

Cijena ulaznice je 10 KM.

Vezano

Love and mercy

Love and mercy

Muzičko-biografska drama

Svita

Svita

Društvo ima neke nove ambicije, ali...

Svijet iz doba jure 3D

Svijet iz doba jure 3D

Stiven Spielberg se vraća kao ...

Ostavite komentar