SVIJETLA BUDUĆNOST BH. PIJANIZMA

Na 25. internacionalnom pijanističkom takmičenju održanom u italijanskom gradu Barletta u maju 2015. dvije studentice sarajevske Muzičke akademije
osvojile su visoke nagrade.

Na 25. internacionalnom pijanističkom takmičenju održanom u italijanskom gradu Barletta u maju 2015. dvije studentice sarajevske Muzičke akademije osvojile su visoke nagrade. Zerina Šabotić, prva godina, dobitnica je Prve prve (98/100 bodova), uz Specijalnu nagradu za izvedeno djelo domaćeg kompozitora, dok je Sabina Alivodić, studentica druge godine studija, osvojila drugu nagradu (91/100 bodova). Obje studiraju u pijanističkoj klasi doc. Dragana Opančića. Zerina je muzičkoj publici poznata već od ranije. Prošle godine je, kao maturantica sarajevske Srdenje muzičke škole u klasi prof. Vedrane Mujkić osvojila Specijalnu nagradu na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike. Kao srednjoškolka održala je više recitala u sarajevskom Domu armije, a već na prvoj godini studija publici se, uz desetak solističkih nastupa, predstavila i kao solista Kamernog orkestra Muzičke akademije. Momentalno priprema još jedan recital, koji će se održati u sedmom mjesecu. Sabina je na sarajevsku Muzičku akademiju došla iz Podgorice. Kao đak Niže muzičke škole već je osvajala visoke nagrade, a tokom srednje škole se uspješno oprobala i na udaraljkama.

O takmičenju i utiscima iz Italije njihov je profersor Dragan Opančić je izjavio: “Ovo takmičenje je bilo vrijedno iskustvo, kako za Zerinu i Sabinu, tako i za mene.

IMAG0982

U kategoriji se takmičilo 14 kandidata, od kojih su većinu činili azijski pijanisti koji studiraju na čuvenim akademijama Evrope, a takođe i Česi i Austrijanci. Kad sam vidio listu takmičara, iskreno, nisam očekivao da ćemo osvojiti baš tako visoke nagrade. Slušali smo sve kandidate iz naše kategorije, kao i mnoge druge, i to je bila odlična prilika za nas troje da vidimo gdje smo i kako stojimo sa svojim kvalitetima, pedagoškim i umjetnučkim dometima, kriterijima. Ali pored potvrde da smo na pravom putu, dodatno sam se uvjerio sam i u pijanistički kvalitet i talent svojih studentica. Nakon ovog uspjeha i potvrde, sa novim elanom, pripremat ćemo se i za druga, još veća takmičenja.”

Vijesti da su svije studentice klavirskog odjsjeka dobile najviše nagrade na prestižnom međunarodnom pijanističkom takmičenju idealan su doprinos intenzivnim aktivnistima kojima Muzička akademija u Sarajevu obilježava 60 godina, a programi obilježavanja ovog jubileja nastavit će se do kraja godine.

Vezano

Love and mercy

Love and mercy

Muzičko-biografska drama

Svita

Svita

Društvo ima neke nove ambicije, ali...

Svijet iz doba jure 3D

Svijet iz doba jure 3D

Stiven Spielberg se vraća kao ...

Ostavite komentar